Järjettömiä säästötoimia lasten loma-ajan hoidossa Korpilahdella
- weijoilse
- 4.3.
- 2 min käytetty lukemiseen
14.4.2024 kirje Korpilahden päivähoidon loma-ajan järjestelyistä lapsiasiavaltuutetulle
Järjettömiä säästötoimia lasten loma-ajan hoidossa Korpilahdella
Olen saanut lukuisia yhteydenottoja huolestuneilta vanhemmilta koskien ainakin 46 korpilahtelaisen lapsen loma-ajan päivähoitoa. Säästösuunnitelma on tehty vailla minkäänlaista ajatusta perheiden sujuvasta arjesta. Suunnitelman myötä voi sanoa, että Jyväskylän kaupunkistrategia lapsiystävällisestä Jyväskylästä joutaa romukoppaan. Strategiaan on kirjattu, että Jyväskylä edistää kuntalaisten hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Kaupunkistrategian arvoina ovat inhimillisyys, vastuullisuus, rohkeus, avoimuus ja turvallisuus. Toteutuuko suunnitellussa loma-ajan päiväkotijärjestelyssä nämä asiat korpilahtelaisten lasten osalta? Korpilahti on laaja alue ja monet perheet asuvat kylillä ja heille tulee matkaa Korpilahden keskustaankin, jossa Korpilahden päiväkoti toimii. Kun tähän lisätään vielä matka Korpilahdelta Keljonkankaalle tai Tapiolan päiväkotiin, voi matka yhteen suuntaan kestää yli tunnin.
Säästösuunnitelmia tehdessä toivoisin virkamiesten ottavan ensimmäiseksi lähtökohdaksi lapsen ja hänen perheensä. On aivan selvää, että loma-ajan hoitopaikan vaihtuminen esim. viiden kilometrin päähän vakituisesta päiväkodista ei ole iso asia, mutta se, että päiväkoti on 30 kilometrin päässä omasta päiväkodista ja hoitoajat venyvät 10-tuntisiksi, ei ole lapsen edun mukaista.
Onko mietitty, millaiseksi kokemukseksi tämä loma-ajan päivähoito muodostuu alle kouluikäiselle lapselle? Mikäli vanhempi on työssä esim. Jämsässä, etsitään hoitopaikka kuulemma Jämsästä. Miltä lapsesta tuntuu mennä vaikkapa ainoana uutena lapsena vieraaseen hoitopaikkaan vieraiden hoitajien kanssa? Onko erityislasten tarpeet huomioitu varahoidossa? Onko tehty lapsivaikutusten arviointia loma-ajan järjestelyjen vaikutuksista lapsen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin ja perheiden arkeen. Aikuiselle on yleensä 8-tuntinen työpäivä varsin riittävä. Tämän suunnitelman myötä lasten päivät venyvät matkoineen puoleen vuorokauteen. Lasten ja nuorten hyvinvointi olisi oltava etusijalla kaikissa kaupungin palveluissa ja toiminnoissa. Jyväskylä on valtakunnan ykkösenä syrjäytyneiden lasten ja nuorten määrässä asukasmäärään nähden. Jatkammeko tällä tiellä?
Korpilahti on ihana paikka asua ja elää, kun ihmisten arkielämästä ei tehdä liian raskasta. Peruspalvelut täytyy tuottaa lähipalveluna. Tarkoitus ei varmaankaan ole tyhjentää Korpilahtea lapsiperheistä.
Kysynkin, pysytäänkö tässä suunnitelmassa, joka on jo tiedotettu koteihin Korpilahdella ja jonka mukaan korpilahtelaislasten päivystävät päiväkodit ovat Keljonkankaan ja Tapiolan päiväkodissa? Tiedettiinkö suunnitelmia valmisteltaessa, että esimerkiksi Oittilassa asuvan lapsen hoitopäivä venyy laittomaksi yli 10 tunnin päiväksi tai että vuorotyössä Jämsässä käyvän 3-vuotiaan täytyy uudelleen sopeutua ryhmään Jämsässä ja etsiä sieltä vuorohoito? Otettiinko suunnitelmassa huomioon, että aikuiset käyvät Jyväskylän lisäksi töissä esimerkiksi Jämsässä, Joutsassa ja Korpilahdella? Onko lähtökohtaisesti ajateltu, että kaikissa perheissä on oma auto, jolla kuljettaminen lapsen päivähoitoon onnistuu? Oittilassa asuvan maatalousyrittäjäperheen hoitoon viemismatkat ovat päivässä 200 km. Onko kohtuullista olettaa, että 200 km hoitomatkat omalla autolla eivät rasita perheen taloutta liikaa ja kolmen tunnin autoilu päivittäin on ok? Onko otettu huomioon joukkoliikenneyhteydet ja niillä kulkemisen mahdottomuus Korpilahdelta? Tätäkö on Jyväskylässä lapsilähtöisyys?
Toivoisimme lapsiasiavaltuutetulta kannanottoa Jyväskylän tilanteeseen. Säästöjen myötä monen lapsen kesäinen arki muuttuu huolestuttavan raskaaksi sekä henkisesti että fyysisesti. Jo valmiiksi tiukassa taloustilanteessa olevat lapsiperheet joutuvat käyttämään suuren määrän talousrahoistaan autoiluun ja lisäksi monet Korpilahden kirkonkylällä asuvat perheet ovat kuljettaneet lapsensa hoitoon kävellen, eivätkä omista autoa. Lasten vanhemmilta ei ole etukäteen tiedusteltu loma-ajan hoidon tarvetta ja saamani tiedon mukaan loma-ajan hoitoa tarvitsevia lapsia on 46. Miksei ole harkittu Korpilahden päiväkodin kevyempää käyttöä loma-ajalla? Eihän kaikkien osastojen tarvitse olla käytössä. Minä’ luottamushenkilönä ja korpilahtelaiset lapsiperheet toivomme myös päivähoidon virkamiesten perehtyvän asioihin paremmin ja ottavan huomioon myös alueellisten erojen tuomat haasteet.
Ilse Weijo
Kaupunginvaltuutettu (kesk)